Više od 12.000 mladih iz preko stotinu zemalja svijeta, okupilo se u Budimpešti od 31. kolovoza do 2. rujna na Genfestu 2012., među kojima je bilo i nekoliko stotina sudionika iz Hrvatske.

Genfest

Ovo je 10. put održavanja Genfesta koji je nastao na ideju Chiare Lubich, osnivačice Pokreta fokolara, s ciljem ostvarenja univerzalnog bratstva i zajedništva svih ljudi na svijetu – „Oče, neka svi budu jedno“ (usp. Iv 17, 21). Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Let’s bridge“ tj. „Sagradimo mostove“, pozivajući mlade da se zauzmu za „stvaranje mostova“ jedni između drugih kako bi oblikovali pravedan i ujedinjen svijet.

Grad domaćin poznat kao „grad mostova“, ovime je nekoliko dana bio svjetski centar vjerskog, etničkog i kulturnog jedinstva. Tijekom festivala održano je niz radionica, izložbi i koncerata, a mladi iz svih krajeva svijeta program su dodatno osnažili svojim svjedočanstvima vjere i govoreći o pokrenutim projektima za promicanje jedinstva i mira u svojim zemljama, na nacionalnim i lokalnim razinama. Bez obzira na materijalne potrebe svake inicijative za očuvanje ljudskog dostojanstva i ostvarenje univerzalnog bratstva, više puta je naglašena temeljna motivacija, koja je zajednička svima – ljubav. „Jedino ljubav je kreativna“, poručila je mladima Chiara Lubich, pozivajući svakog pojedinca na poduzimanje akcija koje obilježava ljubav, jer samo ljubavlju mogu dodirnuti srca drugih i njih potaknuti da vole.

Osim snažnih poruka i iskustva zajedništva, Genfest 2012. je prezentirao i konkretan projekt „Ujedinjeni svijet“ kako bi se promicale i očuvale ideje svjetskog mira i jedinstva. Cilj projekta je uspostavljanje Stalnoga međunarodnog tijela za promatranje bratstva, te postizanje njegova priznanja pri Organizaciji Ujedinjenih naroda. Svaki sudionik festivala dobio je i simboličnu narančastu narukvicu koja predstavlja njegovu osobnu pripadnost ovom cilju. Prva faza projekta jest prikupljanje potpisa i povezivanje mladih u Ujedinjenu mrežu mladih odnosno „United World Network“. Posljednji dan su održana istodobna misna slavlja za pripadnike svih vjeroispovijesti sudionika nazočnih na festivalu.

Više informacija možete pronaći na linkovima:

– Genfest 2012

– Pokret fokolara

– United World Project

Sanja Martinović