Povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je 26. travnja “duboku zabrinutost” zbog “neizvjesne” sudbine alepskih metropolita Mar Gregoriosa Yuhanna Ibrahima i Boulosa Yazigia. Europska diplomatkinja pozvala je na trenutačno oslobađanje otetih nadbiskupa i njihovo “sigurno vraćanje” u vlastite biskupije. Tom zahtjevu pridružila se i Organizacija za islamsku suradnju. Otmica je u suprotnosti s načelima islama, poručio je generalni tajnik Ekmeleddin Ihsanoglu.

Ashton “plaši” to što su vjerski vođe postali mete u sirijskom sukobu. Za takve napade nema opravdanja. EU-ova povjerenica osudila je “sve napade i otmice” u Siriji. Nevine civilne osobe, vjerski poglavari i humanitarni radnici ne smiju postati “žrtve toga strašnog sukoba”.

Anglikanski nadbiskup Canterburyja Justin Welby i katolički nadbiskup Westminstera Vincent Nichols istaknuli su u petak u zajedničkom priopćenju da je otmica dvojice alepskih metropolita – kao i ubojstvo njihova vozača – znak da se “očito radi o užasnim okolnostima” u kojima svi Sirijci moraju živjeti. Dvojica nadbiskupa istaknuli su svoju bezuvjetnu potporu kršćanskim zajednicama u Siriji, koje su duboko ukorijenjene u toj biblijskoj zemlji. Welby i Nichols istaknuli su da će moliti za “političko rješenje” u Siriji kojim bi se svim Sirijcima “jamčilo neotuđivo pravo temeljnih sloboda”. Istodobno, dvojica nadbiskupa pozvali su na “hitno potrebnu humanitarnu pomoć”.

Tajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana biskup Brian Farrell istaknuo je u petak 26. travnja u intervjuu za Radio Vatikan brigu za otete metropolite: “To je velika bol, ali je također znak stanja u kojemu pati više desetaka tisuća kršćana u regiji”.

Sudbina obojice biskupa otetih u ponedjeljak u Siriji i dalje je nepoznata. U petak su muslimanski duhovni vođe na tom području pozvali na oslobađanje talaca. Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio je istoga dana, tijekom posjeta Libanonu, da njegova zemlja nastoji intenzivno u kontaktu sa sirijskim vlastima pojasniti gdje se nalaze dvojica vjerskih poglavara.

Metropolita Sirsko-pravoslavne Crkve Mar Gregoriosa Ibrahima i metropolita Grčko-pravoslavne Crkve Paula Yazigija oteli su naoružani napadači u ponedjeljak 22. travnja u blizini Aleppa. U napadu je ubijen njihov vozač. Metropoliti su, navodno, krenuli na pregovore o oslobađanju dvojice svećenika otetih prije nekoliko mjeseci. Pozadina otmice još uvijek je nejasna. Papa Franjo pozvao je u srijedu na oslobađanje metropolita. Sukobljene strane u Siriji pozvao je na okončanje krvoprolića. Sirijskom stanovništvu potrebno je političko rješenje i humanitarna pomoć. (ika/bitno.net)