Prema izvješćima britanske Udruge lokalnih samouprava (Local Government Association), osamljenost treba proglasiti glavnim društvenim problemom budući da njezine posljedice izazivaju brojne zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka, demencije te ranije smrti.

– Osamljenost je znakovit i rastući problem za mnoge starije osobe, a danas ju možemo smatrati jednim od najvećih zdravstvenih problema. Njezine posljedice mogu biti zastrašujuće i neusporedive s posljedicama pušenja ili prekomjerne težine – kazala je glasnogovornica Udruge Izzi Seccombe, dok je Caroline Abrahams iz udruge Age UK naglasila kako “osamljenost uništava živote više od milijun starijih osoba od kojih većina tjednima nema normalan ljudski kontakt”.

– Ovo ozbiljno stanje može biti vrlo štetno u mentalnom i fizičkom smislu. Vjerujemo kako odgovornost leži na svima nama, te kako će ispravno djelovanje promijeniti naš odnos prema starijim ljudima koji čine dio naših života – rekla je Abrahams.

Podsjetimo kako je i papa Franjo više puta upozorio na ovaj problem, nazvavši osamljenost najgorim otrovom za starije osobe, a njihovo napuštanje “prikrivenom eutanazijom”.

– Ne smiju postojati mjesta za “parkiranje staraca”, koji tako prijeđu u zaborav. Potrebno je stvoriti međugeneracijski sporazum za obitelj između starih i mladih. Narod koji ne vodi računa o svojim starcima, nema budućnosti – upozorio je Papa povodom Dana djedova i baka 2014. godine.

Spomenimo i glasovito Pismo starijim osobama pape Ivana Pavla II. u kojemu je sveti papa podsjetio na “dužnost duboko humane civilizacije da se starije osobe poštuju i vole, kako bi se, unatoč smanjenoj snazi, osjećale kao ravnopravni sudionici. Već je Ciceron kazao da je ‘teret starosti lakši onome koji osjeća da ga mladi poštuju i vole'”.

Na kraju podsjetimo i na njegovu prekrasnu molitvu u kojoj nas poziva da ljubimo svoje stare roditelje:

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Drhtave ruke i sijede kose očeva i pognutih dobrih majki.
Bore na licima, vene na rukama, izblijedjele umorne oči.

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Pomilujte sijede glave, poljubite ostarjele i izranjene ruke.
Zagrlite svoje stare roditelje. Mučili su se i oni s vama.
Od srca im ljubav pružite, a u starosti im oslonac budite.

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Ne odvajajte ih u male sobice, niti ih šaljite u staračke domove.
Poslušajte im vapaje, olakšajte im živote.
Imajte za njih lijepe riječi i osmijeh na licima u susretu s njima.

Zato Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!

Radili su oni puno da vaš život bude bolji. Oni su vas s radošću prihvatili kad vas je Bog njima poslao. Zato vas molim, poštujte svoje stare roditelje! Kad ih Bog jednom pozove na vječni počinak, ostat će iza njih prazno mjesto. A to prazno mjesto ti ćeš popuniti jer ćeš dotle i ti ostarjeti. A sve što ste vi činili svojim roditeljima, to će vam vaša djeca uzvratiti. Zato vas opominjem i unaprijed molim: 

Volite i poštujte svoje stare roditelje!

Miodrag Vojvodić|Bitno.net