Nakon što je čuo Salvatoreovu životnu priču, papa Franjo odlučio je ohrabriti budućeg svećenika. „Salvatore, s tobom sam!“, rekao mu je Sveti Otac u srdačnom razgovoru koji je posebno razveselio budućeg svećenika.

„Makar bio svećenik samo jedan dan, za njega će to biti ostvarenje Božjega plana s njime. Salvatore se čak i u bolesti intenzivno pripremao za svećeništvo koje mu, u skladu sa svojim pravima, imam pravo podijeliti u slavu Presvetoga Trojstva i za izgradnju našeg svećenstva i naroda Božjeg“, napisao je nadbiskup južnotalijanske dijeceze Trani-Barletta-Bisceglie, mons. Giovan Battista Picherri.

Na ređenju predviđenom za sutra poslijepodne bit će prisutna samo nekolicina vjernika, no u župnoj crkvi Presvetoga Križa bit će organiziran izravni videoprijenos. „Kuća je malena i nema dovoljno mjesta za sve, ali bit će to prava fešta“, kažu iz Nadbiskupije.

Salvatore je svoj teološki studij započeo 2011. godine u Molfetti, a teško je obolio tijekom druge godine fakulteta. Iako bolestan, nije odustajao od studija kojega je nazivao „putem vjere“. Na blagdan sv. Stjepana prošle godine postao je kandidatom za redove đakonata i prezbiterata.

Iako je bolest napredovala, njegova želja za svećeništvom postajala je sve snažnija, a ostvarit će se zahvaljujući mons. Pichierriju koji je od Kongregacije za kler zatražio, a potom i dobio dopuštenje za podjeljivanje sakramenta svetog reda. Pozitivno mišljenje dao je i Salvatoreov rektor, te mnogi svećenici koji su ga poznavali.

Nakon što je jučer uveden u službu lektorata i akolitata, danas u poslijepodnevnim satima Salvatore će biti zaređen za đakona, a sutra će primiti red prezbiterata.

Na kraju svojega pisma, nadbiskup Giovan Battista Picherri pozvao je vjernike da se ujedine u molitvi za novozaređenog svećenika, „prihvaćajući Božji otajstveni plan s nama koji ponekad ne možemo do kraja shvatiti“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net