Članovi poljske pro-life udruge Zaklada Pro-pravo na život (Fundacja Pro – Prawo do zycia), koji su jutros organizirali prosvjede na Luksemburškom trgu u Bruxellesu, napadnuti su od strane lijevih aktivista, nakon čega ih je belgijska policija rastjerala, oduzela im transparente i otpremila ih na vlak, pišu danas poljski mediji.

Prosvjedi pred uredima Europskog parlamenta prijavljeni su tjednima ranije, a u njihovoj organizaciji sudjelovali su, osim spomenute zaklade, i poljski konzervativni europoslanik Michał Marusik i institut Instigos.

Poljski mediji prenijeli su izvješće poljske pro-life aktivistice Kaje Godek koja je nazočila cijeloj situaciji. Ona je ispričala kako su ona i ostali prosvjednici protiv abortusa došli na najavljeno mjesto, gdje su ih čekali protuprosvjednici na okupljanju koje su organizirale ljevičarske udruge. Oni su počeli verbalno, a potom i fizički ugrožavati poljske prosvjednike, a belgijska policija koja je nazočila cijeloj situaciji nije ih zaštitila. Upravo suprotno, tvrdi Godek. Policajci su pustili protuprosvjednike na njih, a potom su krenuli s oduzimanjem transparenata od poljskih prosvjednika, pri čemu su upotrebljavali i silu. Transparenti o kojima je riječ jesu šokantnog sadržaja i prikazuju potresne prizore abortirane djece, ali nejasno je kakvo zakonsko utemeljenje su policajci imali za njihovo oduzimanje.

Nakon toga su sve pro-life prosvjednike otpremili na željeznički kolodvor, a kada su Poljaci rekli kako imaju dogovoreni susret s europoslanicima u Europskom parlamentu, policija im je odgovorila kako moraju ostaviti sve svoje pro-life promidžbene materijale, uključujući i majice koje su nosili na sebi, kao i svoje nacionalne zastave. Zašto bi poljska nacionalna zastava bila “provokacijom” nije im objašnjeno, ali im je rečeno kako im policija ne može jamčiti sigurnost.

Cijelo to vrijeme s prosvjednicima je bio eurozastupnik Marusik, a na pitanja policajcima zašto to rade i na temelju kojih zakona – nije dobio odgovor.

Ovaj događaj dobio je velik publicitet u Poljskoj, mnogi ga navode kao očit primjer represije protiv slobode govora, a kolumnist katoličkog tjednika Gość Niedzielny Franciszek Kucharczak o tome  je napisao:

“Uvjet za zadržavanje abortusa legalnim jest šutnja o tome što on doista jest. A netko u Bruxellesu usudio se to pravilo prekršiti. I dobio je svoje….U zapadnim zemljama formalno nema cenzure, ali samo probaj napraviti nešto što ne odgovora ‘vladajućoj eliti’. Neće ti pomoći niti zakon, niti pridržavanje procedure, niti prosvjedi…”

Goran Andrijanić | Bitno.net