Sirijsko-katolički biskup Flavien Mihael Melki, ubijen nakon što je odbio odreći se kršćanske vjere tijekom genocida koji su 1915. proveli Turci nad Asircima, beatificiran je u subotu u samostanu Harissa u Libanonu.

Melki, rođen 1835., u dvadeset prvoj je godini pristupio katoličkom patrijarhatu u Libanonu, gdje je u bratovštini sv. Efrema položio zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti. Za svećenika je zaređen 1883. godine. Bio je profesor u sjemeništu u Mardinu, potom je imenovan biskupom Djezireha, sirijske pokrajine na granici između Iraka i Turske.

Ubijen je prije 100 godina, na datum na koji je sada proglašen blaženim – 29. kolovoza. Uhićen je tijekom genocida koji je Otomansko Carstvo provodilo nad Asircima i Armencima, a tada je uhićen i kaldejski biskup. Obojica su ubijeni nakon što su odbili odreći se kršćanstva i prijeći na islam. Melki je prije smrti okrutno mučen, a na koncu su mu Turci odrubili glavu.

Kao biskup, bio je poznat po skromnom životu i pomaganju siromasima. U jednom trenutku prodao je svoje biskupsko ruho, kako bi pomogao najsiromašnijima.

Papa je jučer nakon molitve Angelusa podsjetio na beatifikaciju mučenika i rekao kako se i danas na Bliskome istoku i drugim dijelovima svijeta kršćani progone.

“Ima više mučenika nego u prvim stoljećima – rekao je Papa, poželjevši da im proglašenje blaženim biskupa Melkija bude utjeha, ali i „poticaj zakonodavcima i vladama da se posvuda zajamči vjerska sloboda. Od međunarodne zajednice tražim da učine nešto kako bi se nasilje i zlostavljanja okončali“, rekao je Papa.

Kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih, koji je predvodio obred beatifikacije u Libanonu, rekao je kako Papa želi “da proglašenje blaženim biskupa Melkija bude poruka nade i ohrabrenja svim kršćanima koji su danas poniženi i potlačeni”.

G. An./RV | Bitno.net