patrijarh-Bartolomej-i-papa

– Ja i papa Franjo obvezali smo se na ovo sveto hodočašće u sveti grad Jeruzalem kako bismo pokazali bratsku povezanost nas, nasljednika svete galilejske braće Petra i Andrije – riječi su kojima je carigradski patrijarh Bartolomej I. u razgovoru za Catholic News Service opisao skori susret sa poglavarom Katoličke Crkve u Jeruzalemu.

Pedeset godina nakon povijesnog susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore – prvim takve vrste nakon više od 500 godina – u Jeruzalemu će se susresti „Petar i Andrija naših dana“. Iako predstojeći susret nema povijesnu težinu onog prethodnog, ne smije ga se podcijeniti!

–  Susret pape i ekumenskog patrijarha u Jeruzalemu 50 godina nakon povijesnog susreta naših predšasnika, Pavla VI. i Atenagore, ne smije biti podcijenjen… Dijalog ljubavi i istine koji je uslijedio nakon tog sudbonosnog početka doveo je do značajnih uspjeha – iako je posljednji cilj potpunog i cjelovitog zajedništva još uvijek pred nama. Ali kao i u svakom hvale vrijednom nastojanju, putovanje prema njegovu ostvarenju jednako je vrijedno kao i njegov cilj – pojasnio  je carigradski patrijarh, a upravo će predstojeći susret dvojice poglavara potvrditi neprekinutu i iskrenu težnju za punim jedinstvom dvaju Crkava.

U spomenutom razgovoru Patrijarh se dotaknuo pontifikata trojice papa s kojima je imao priliku surađivati, izjavivši kako je „svaki od njih na jedinstven način u vinograd Božji dijalog unosio kršćansku ljubav, duh bratstva i pronicljiva vodstva“.

– Papa Ivan Pavao II., nedavno proglašen svetim, žarko je nastojao unijeti Evanđelje u sve dijelove ljudskog života…. Papa Benedikt XVI., teološki  oslonac svojeg predšasnika, nastavio je ekumenski put unijevši snažnu teološku kritiku… A sada s papom Franjom imamo vizionara i proročkog svjedoka istine Evanđelja, koji se ne boji suprotstaviti značajnim zaprekama koje stoje na putu. Kao ekumenski patrijarh, koji ponizno vrši službu prvoga u Pravoslavnoj Crkvi, u ovim odličnicima Rimske Crkve vidimo Božju providnost – rekao je Bartolomej I., inače i prvi ekumenski patrijarh koji je nakon raskola 1054. godine prisustvovao inauguraciji pape.

Na pitanje o postojanju određenog otpora ekumenizmu unutar Pravoslavlja, patrijarh je naglasio kako su sve autokefalne Pravoslavne Crkve složne u zalaganju oko teološkog dijaloga sa drugim Crkvama jer pred svima stoji apostolov poziv na „istinovanje u ljubavi“, te kako onoj braći kojoj nedostaje ljubavi i predanosti Evanđelju, treba pristupiti s ljubavlju, jer „jedino ljubav može odriješiti čvorove straha u ljudskom srcu“.

– Odbijanje susreta s drugima izvire iz straha, a strah, prepušten samom sebi, može prerasti u mržnju i nasilje. Zašto i danas gledamo strašne vjerske ratove? Nije li upravo strah od drugoga izazvao najprimitivnije nagone? – upitao je Patrijarh.

Govoreći o ekumenskom dijalogu, Bartolomej I. je istaknuo kako on mora sadržavati prihvaćanje prava drugoga na njegovo (samo)razumijevanje, inače bi se dijalog pretvorio u monolog – „jednostrani solilokvij pun straha i predrasuda“.  Međutim, ovo prihvaćanje ne znači i prihvaćanje svega pod svaku cijenu.

–  Sve strane u ekumenskom dijalogu moraju dopustiti različitost i suočiti se s njom bez straha, imajući na umu da nas Bog, koji nas je stvorio različitima, jednako voli. Naša je odgovornost „govoriti istinu u ljubavi“ jedni drugima, čak i kada je to bolno. Time će ekumensko gibanje biti usporeno, ali istinsko – izjavio je carigradski patrijarh.

Na kraju, Patrijarh je komentirao i situaciju u Ukrajini rekavši kako postoje oni koji žele podijeliti ukrajinski narod na vjerskoj osnovi i okrenuti katolike na pravoslavne ili pravoslavne na pravoslavne, ali da ta „cinična strategija neće proći jer podcjenjuje plemenitost Ukrajine i njezinu slavnu kršćansku prošlost“.

–  Ostaje nam vidjeti kako će dragocjeni ukrajinski narod povezati svoju budućnost sa čudesnom prošlošću.  Potrebno je dopustiti miran razvoj njihova identiteta, nacionalne svijesti i duhovnih vrijednosti. Svako drugo rješenje uništit će krhku demokraciju koja je mukom nastala nakon sloma ateističkog sovjetskog razdoblja – zaključio je patrijarh Bartolomej I.

Miodrag Vojvodić / Bitno.net