Zatvaranje državnih granica nije rješenje za problem ebole – stoji u završnom priopćenju godišnjega koordinacijskog susreta zbora biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, održanog prošloga tjedna u Douli, u Kamerunu – izvješćuje agencija Fides. U priopćenju se ističu patnje afričkih zemalja pogođenih epidemijom ebole, kao i potreba inventivnosti u traženju rješenja.

Drugi problem o kojem se govorilo bila je demokracija u Africi, te je istaknuto kako su „odbijanje demokratskih obrata i nedostatak poštovanja prema zakonu temeljni uzroci napetosti i stanja nereda u više afričkih zemalja.“ Afrički biskupi stoga pozivaju na „poštivanje ustava i demokratskih obrata, što je temelj bilo kakvog održivog razvoja“.

Takav razvoj može omogućiti ispravno iskorištavanje afričkih prirodnih bogatstava – ističe se u završnom priopćenju. Dosljedno, poziva se na transparentnost u međunarodnim inicijativama izvlačenja prirodnih bogatstava te se preporučuje da sve afričke zemlje sudjeluju i imaju strogi nadzor nad raspodjelom prihoda od rudarstva. Priopćenje završava najavom kongresa Vijećâ za pravdu i mir, koje će se održati u Namibiji, sljedeće godine, na temu integralnoga ljudskog razvoja – prenijela je agencija Fides.

RV| Bitno.net