Od 14. travnja do 20. svibnja bile su otvorene prijave za susret mladih s papom Franjom u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”. Za ovaj susret prijavilo se 4500 mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije dolazi 1350, iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske 850, iz Banjolučke 200 mladih.

Iz Hrvatske dolazi 1900 mladih, iz Srbije 150, te manje skupine mladih iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Poseban doprinos pohodu Svetog Oca Bosni i Hercegovini dat će 800 mladih volontera iz sve tri bosanskohercegovačke biskupije. Iz Vrhbosanske 600, iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske 150 i iz Banjolučke 50.

Oko 1500 mladih bit će smješteno u sportskim dvoranama s petka na subotu i 1500 sa subote na nedjelju i uživati u Sarajevu tijekom trodnevnog programa koji za sve mlade organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”.

Molitveno bdjenje kao duhovna priprema

Za sudjelovanje na molitvenom bdjenju u petak 5. lipnja u župi Uznesenja BDM na Stupu u Sarajevu u 19 sati prijavilo se oko 2000 mladih. Oni će svojom pjesmom, molitvom uz svijeće, te klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom poslati Papi poruku dobrodošlice.

Za sve skupine mladih koje će sudjelovati na molitvenom bdjenju predviđen je dolazak od 16 sati obogaćen glazbenim program, za koji će se pobrinuti 9 glazbenih skupina (bend Antonius – Sarajevo, bend Emaus – Sarajevo, VIS Emanuel – Sarajevo, VIS Jukić – Sarajevo, VIS Proroci – Subotica, Zbor KŠC-a sv. Josip iz Sarajeva, Novo Nebo – Zenica, VIS Sv. Josip – Sarajevo i VIS Laudantes – Šibenik).

Meditativni tekstovi, životna svjedočanstva, ali i aktivno sudjelovanje svih nazočnih u molitvenom bdjenju, te prilika za ispovijed trajat će do 20.30 sati kada je predviđen početak klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom koje će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji će zajedno s mladima moliti za uspješan i plodonosan pohod pape Franje BiH.

Molitveno bdjenje obogatit će i paljenje svijeća u spomen svim kršćanima i nevinim ljudima koji svakodnevno stradavaju na Bliskom istoku, ali i u cijelom svijetu.

Osim svijeća koje će mladi zapaliti od 20.30 do 21 sat, svi nazočni će na papiriće koje će za sve mlade osigurati organizatori molitvenog bdjenja moći napisati i svoje molitve, prošnje, zahvale, želje koje će papa Franjo u subotu 6. lipnja primiti kao poklon svih mladih iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u regiji.

Molitvenim bdjenjem mladi će u svijet poslati poruku mira te se duhovno pripraviti i moliti za plodonosan pastirski pohod pape Franje BiH.

IKA | Bitno.net