Danas slavimo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu koja posebnom milošću svemogućega Boga nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuta na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas. Donosimo vam neke od najstarijih prikaza Djevice Marija

1. Gospa s Isusom

Najstariji prikaz Blažene Djevice Marije nalazi se u Priscilinim katakombama u Rimu, a datira iz 2. stoljeća. Prikazuje Djevicu Mariju kako doji novorođenog Isusa.

m1

Foto: historyofinformation.com

2. Gospa s Isusom i poklonstvo mudaca

Crtež Blažene Djevice Marije sa sarkofaga iz 3. stoljeća danas se čuva u Vatikanskim muzejima.

m2

Foto: Wikimedia Commons

3. Zaštitnica rimskog naroda

Kao i mnoštvo drugih slika i slika Gospe Rimske pripisuje se svetom Luki. Povjesničari umjetnosti njezin nastanak ipak smještaju u 5. stoljeće.

m3

Foto: Wikimedia Commons

4. Gospa s Isusom okružena anđelima i svecima

Bogata riznica sinajskog manastira svete Katarine čuva ovu prekrasnu Gospinu sliku koja datira iz 6. stoljeća. Uz Blaženu Djevicu Mariju nalaze se sv. Teofor i sv. Juraj, te dva anđela, a iznad njih prikazana je ruka Boga Oca.

m4

Foto: Wikimedia Commons

5. Rođenje Kristovo

I ova prekrasna ikona nalazi se u manastiru sv. Katarine, a datira iz 7. stoljeća.

m5

Foto: pravmir.com

6. Bogorodica

Ova ikona iz 7. stoljeća nastala je Carigradu i jedna je od rijetkih koja je preživjela ikonoklastičke borbe toga vremena. Nalazila se u carigradskoj kapeli Hagia Soros (Sveta relikvija) po kojoj je dobila i ime “Agiosoritissa”. Danas se čuva u rimskoj crkvi svete Marije od Krunice.

m6

Foto: communio.stblogs.org

7. Blažena Djevica Marija

Na bjelokosnim koricama Lorškog evanđelistara (Codex Aureus iz Lorscha) iz 8. stoljeća nalazi se prekrasan prikaz Blažene Djevice Marije s Isusom. Na lijevoj strani prikazan je sv. Ivan Krstitelj, dok je s desne strane njegov otac Zaharija. Iznad njih nalaze se dva anđela koji drže medaljon u kojemu je Krist prikazan bez brade. Na dnu se nalazi prizor Isusova rođenja. Evanđelistar je nastao u Aachenu, a danas se jedan dio evanđelistara čuva u Vatikanu.

m7

Foto: Wikimedia Commons

8. Bogorodica s Isusom

Ova ikona Bogorodice iz 9. stoljeća danas se čuva u Gruzijskom muzeju umjetnosti.

m8

Foto: Wikimedia Commons

Bitno.net