PassionOTChrist_037Pyxurz

Rumunjska glumica Maia Morgenstern, koja je igrala Mariju u filmu ‘Pasija’ Mela Gibsona, progovorila je za poljske medije o svom sudjelovanju u snimanju ekranizacije Isusove muke koju je opisala kao djelo rađeno “sa strašću i preciznošću”.

“Željela sam da moja uloga Majke Božje bude odigrana na način koji će biti univerzalan i koji će ići iznad religijskih, rasnih i jezičnih razlika. Željela sam prikazati majku punu ljubavi i brige za budućnost svog sina. Onu koja mu ljudski vjeruje, ali ga i voli ljubavlju koja je Božanska. Namjerno spominjem vjeru, jer toliko puno majki gleda na svoju djecu s nadom i brigom. I uvijek teško proživljava njihovu bol”, rekla je Morgenstern u razgovoru za poljski dnevni list “Rzeczpospolita”, preciznije za njegovo vikend izdanje “PlusMinus”.

Rumunjka je opisala kako je redatelj Gibson htio ispričati priču o Isusu, dajući joj “ljudsku dimenziju”, te kako je svim glumcima to jasno dao do znanja i usmjeravao ih da izbjegnu svaku “patetiku u svojim interpretacijama”. Glumci su trebali “igrati ljude, ne simbole”. Dodala je i kako je na setu cijelo vrijeme bila nazočna atmosfera kršćanskog okupljanja u umjetnosti koja nastaje.

Lower-Body

“Svaki dan bila je slavljena katolička misa na latinskom. Oni koji su željeli ići na nju išli su, nitko nije bio primoran. Gibson je redovito ministrirao na tim misama i bilo je potpuno očito da to čini iz unutarnje potrebe, ne iz neke želje za ‘prezentacijom’. Svakako mu je bilo stalo da se na setu otvorimo jedni prema drugima, jer je ekipa bila sastavljena od ljudi različitih religija i nacionalnosti”, opisala je glumica.

Progovorila je i o klasičnom prigovoru kritičara tog filma, kako je, naime, on prenasilan i preizravan u prikazivanju Isusove muke.

“Gibson se za takve scene odlučio ne zato jer je htio okrutnost. Htio je gledatelje formirane kroz današnju kinematografiju, koja je puna ‘jakih’ scena, natjerati da zajedno s Isusom proživljavaju njegovu muku. Tvrdio je kako proživljavanje Isusove muke uvijek daje istinski smisao ljudskoj drami. Zato je film možda na trenutke brutalan, ali njegova poruka iznimno je inteligenta i suptilna”, poručila je Rumunjka.

A što s optužbama za navodni antisemitizam?

Morgenstern, koja je i sama Židovka, napominje kako su takve optužbe “besmislene”, što je bilo i jasno svakome nakon gledanja filma:

“‘Pasija je film koji se bavi i nekim univerzalnim vrednotama, ne samo religijskim i šalje poruku koja ima političku i društvenu dimenziju. Pokazuje koliko je židovski narod patio pod rimskim okupatorom i tako staje u obranu svih naroda ili društava koje danas trpe poniženje. Napada korumpirane vođe koji manipuliraju ljudima. Koliko ih ima danas koji su, poput Poncija Pilata, spremni na svaki ustupak samo kako bi zadržali vlast?”.

Marija_Pasija

Vraćajući se na svoju ulogu Marije, glumica je opisala psihološke nijanse koje su je vodile u njezinoj interpretaciji.

“Marija je bila svjesna što znači ići za bolom i trpljenjem sina. Osjećala je u isto vrijeme nadu i bespomoćnost. U njezinom liku spajale su se osobine koje nije lako spojiti – s jedne strane bol, a s druge – opraštanje i ljubav”, rekla je Morgenstern i nastavila:

“Meni je dodatna poteškoća u svemu tome bila činjenica da sam u to vrijeme bila trudna. S druge strane, možda mi je ta trudnoća zapravo pomogla da dočaram kompleksnost Marijina lika. Osobno, bila sam radosna zbog iščekivanja rođenja mog djeteta. A kao Marija osjećala sam bol zbog gubitka sina”.

Novinar Jan Boncza-Szablowski upitao je glumicu i o njezinoj drugoj kreaciji. Morgenstern je naime igrala sv. Tereziju Benediktu od Križa, odnosno Edith Stein katoličku sveticu židovskog podrijetla koju su nacisti ubili u Auschwitzu 1942. Uloga u filmu “Sedma soba” potaknula je Gibsona da angažira Morgenstern za svoj film. Upitana kako uspoređuje te dvije uloge, te je li i kod Stein pokušala odglumiti “čovjeka, a ne svetost”, rumunjska Židovka je odgovorila:

“Svetost se ne može odglumiti. Ona je kvintesencijom niza vrlina, potpune iskrenosti i nevinosti. To vam je kao s inteligencijom – nemoguće je dočarati tu ljudsku osobinu banalnim glumačkim metodama. Marija i Edith Stein bile su Židovke, duboko ukorijenjene u vjeri, ali i dvije različite osobnosti”, zaključila je glumica.

Više o time kako je film ‘Pasija’ djelovao na glumce koji su igrali u njemu možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net