Scenski prikaz koji su i ove godine organizirali imotski franjevci na čelu s gvardijanom fra Kristijanom Stipanovićem započeo je u jutarnjim satima uoči središnje mise kada je Isus kojega je i tom prigodom glumio jedini profesionalac među glumcima Tomislav Martić, dojahao na magarcu, a na ulazu u “hrvatski Jeruzalem” dočekalo ga je razdragano mnoštvo koje mu je klicalo i mahalo maslinovim grančicama. U prohladnu se večer započela odigravati i druga scena, daleko potresnija, tog jedinstvenog scenskog uprizorenja. Mjesto radnje je samostanski vrt uređenom zelenilom te mediteranskim raslinjem u kojem je odigrana scena Kristove posljednje večere i Judine izdaje.

Nakon toga vjernički puk je predvođen s nešto više od petsto kostimiranih glumaca-amatera koji su odjeveni u stare odore Kristova doba glumili židovsku djecu, žene, lučonoše, vojnike s limenim kacigama i oštrim kopljima, židovski puk i Velike svećenike, vodeći Isusa krenuo je kilometarskom trasom od imotskih skalina koji su bili obasjani tek svjetlom bakljonoša do središnje gradske fontane gdje je Krist sproveden pred Pilata i konačno osuđen na zahtjev bijesne mase. Sam proces suđenja praćen je i zvukom truba koje su i ovu godinu svirali trubači iz priznate i poznate Gradske glazbe Imotski. Nakon toga mračnim i kamenitim gradskim ulicama Krist je započeo put prema Golgoti penjući se uz strme imotske skaline. Na središnjem imotskom trgu podno znamenitog spomenika Tinu Ujeviću susreo je svoju majku, a potom je i svoje krvavo lice obrisao o Veronikin rubac.

Na imotskoj Golgoti, drevnoj tvrđavi Topana, ponad stare crkvice Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i cijele Krajine, izvršen je posljednji čin, razapinjanje Isusa koji je okružen s dvojicom razbojnika i preminuo što je bilo popraćeno veličanstvenim zvučnim i svjetlosnim efektima koje su potpomogli djelatnici Hrvatske elektroprivrede, ispostave Imotski. Na kraju uz potresnu sliku Judina samoubojstva, na zidinama drevne tvrđave pojavio se uskrsli Krist uz pjesmu “Kraljice neba, raduj se” pokazavši svim nazočnim kako život pobjeđuje smrt te dobro da uvijek nadvlada zlo. Na kraju uprizorenja Muke svim nazočnim vjernicima obratio se gvardijan, župnik i dekan Imotskog dekanata fra Kristian Stipanović koji je zahvalio svima koji su pridonijeli da i ovogodišnja izvedba bude ovako svečana.

Ove godine u prikazu Muke ponovljen je jedan tehnološki iskorak. Naime, cijela izvedba se mogla vidjeti izravno preko video streama koji je išao preko video playera koji je bio postavljen preko internetskih stranica župe Imotski te portala Imotske novine, Slobodna Dalmacija i Podbablje portal. (IKA)