DSC_0873

Otvarajući manifestaciju pred prepunom dvoranom, predsjednik Organizacijskog odbora Romano Tripalo naglasio je da se pojam radosne kulture koja je “lajtmotiv” cijelog festivala prije svega odnosi na kulturu koja govori o vrijednostima “u koje vjerujemo, o ljubavi prema obitelji, bračnom drugu, domovini ili Bogu”. Takva je kultura legitimno pravo svakog građanina, a organizatori manifestacije nisu željeli čekati da im to netko drugi osigura, nego su odlučili djelovati, što se pokazalo kao ideja prihvatljiva mnogima. U budućnosti se očekuje da festival preraste lokalne okvire i da preraste u kulturni brand sjeverne Hrvatske, pri čemu je svakako značajno i generalno pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije.

Dr. fra Josip Blažević, čije je predavanje „New age i alternativa medicina“ bilo središnji događaj prve večeri festivala, oduševio je virovitičku publiku svojim enciklopedijskim poznavanjem materije, ali i osobito dojmljivim osobnim iskustvima iz višegodišnjega proučavanja alternativnih duhovnih pokreta. Posebno je istaknuo temeljnu razliku između konvencionalne medicine i alternativnih praksi, za koje ne postoje valjani znanstveni dokazi korisnosti, a s druge strane mnoge od njih mogu učiniti dosta štete tjelesnom i duhovnom zdravlju pojedinaca koji im se podvrgavaju.

U vrlo živoj raspravi nakon predavanja dotaknuta su pitanja novih karizmatskih pokreta unutar Crkve, ideja „zdravizma“ i komercijalizacija raznim metoda samoliječenja i alternativnih praksi.

Organizatori su vrlo zadovoljni brojkom od više od 135 posjetitelja, od kojih je desetak prestajalo puna dva sata, što je osobito impresivno za mali grad poput Virovitice.

Bitno.net