Collage

Danas u Virovitici počinje FRKA! U želji za prestankom jadikovanja nad kulturnom ponudom koja nas sve više zatrpava crnilom i beznađem a često nudi sadržaje koji nas vrijeđaju ili su u potpunosti protivni onome u što vjerujemo, grupa ljudi u Virovitici odlučila je nešto napraviti! Pokrenuli su FRKU! Festival radosne kulture!

Dakle, kulture koja govori o vrijednostima u koje vjerujemo, o ljubavi prema obitelji, bračnom drugu, domovini ili Bogu! I zato je radosna jer nas te vrijednosti mogu osnažiti i u najtežim trenutcima.

Zanimljivo je da su Virovitičani okupljeni oko FRKE različitih profesija (okuplja ih liječnik Romano Tripalo), ali s potrebom kulturnih događanja. Krenuli su bez novca i institucionalne potpore (u sklopu udruge građana Centra civilnih inicijativa Spajalica) ali je njihovo uvjerenje da imaju pravo na vlastiti ukus ili svjetonazor privuklo i sudionike i suorganizatore.

Rezultat je festival koji će u tjedan dana (21. – 26. svibnja) ponuditi bogat program različitih sadržaja.

Tu su predavanja o aktualnim temama stručnjaka iz pojedinih područja (fra Josip Blažević „New age i alternativna medicina“, dr. John Vice Batarelo „Je li Hrvatska konzervativna (A što ako jeste?)“ i prof. dr. Sanja Nikčević „Velika obmana nove europske drame ili Imate li pravo na radosno kazalište?“) i dvije izložbe („Benediktinci i stvaranje europske kulture“ i „Hrvatska drama na temu Domovinskog rata“).

U kazališnom dijelu je kazališna večer posvećena Antologiji hrvatske poratne drame te naročito zanimljivi programi za mlade: remake poznate predstave Brat magarac o životu sv. Franje u izvedbi kazališne grupe iz Vrbovca i Hrvatsko nadzemlje iz Splita s multimedijalnim programom Mala škola radosti.

Za glazbeni dio festival su zadužene Mozartine iz Zagreba, a program završava prikazivanjem kultnog filma Otok ruskog autora Pavela Lungina.

FRKA se održava uz suradnju lokalnih kulturnih ustanova (Gradske knjižnice i čitaonice, Gradskoga muzeja, te Kazališta Virovitica), a manifestacija je dobila i generalno pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije.

Bitno.net